Tuesday, March 3, 2009

Sidang DUN Perak - terkini

10.15am Sidang tergempar DUN diadakan di tempat letak kenderaan diadakan juga di depan Bangunan Perak Darul Ridzuan setelah bangunan tersebut - yang menempatkan dewan itu - ditutup. Ia diadakan di bawah sepohon pokok, dan semua 27 wakil rakyat Pakatan termasuk menteri besar mereka hadir dengan dipengerusikan oleh Speaker yang berpakaian rasmi. Tiada kerusi untuk semua 28 ahli DUN tersebut. Sidang tergempar DUN dibuka dengan bacaan doa. 10.01am Nizar dan para wakil rakyat Pakatan - yang asalnya berdegil ingin meneruskan sidang tergempar seperti dirancang Jumaat lepas - meninggalkan pintu masuk Bangunan Perak Darul Ridzuan. Mereka bergerak ke tempat letak kereta, kira-kira 50 meter dari pintu masuk tersebut, untuk mesyuarat ringkas. Speaker DUN V Sivakumar turut kelihatan. Kumpulan kira-kira 200 penyokong Pakatan tidak berganjak.

10.15 am

Speaker, YB V.Sivakumar umumkan kawasan berdekatan dengan SUK, iaitu kira-kira jarak 100 meter sebagai tempat untuk bersidang. Sidang Dewan DUN Perak sedang berlangsung

10.01am Nizar dan para wakil rakyat Pakatan - yang asalnya berdegil ingin meneruskan sidang tergempar seperti dirancang Jumaat lepas - meninggalkan pintu masuk Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Mereka bergerak ke tempat letak kereta, kira-kira 50 meter dari pintu masuk tersebut, untuk mesyuarat ringkas.

Speaker DUN V Sivakumar turut kelihatan.

Kumpulan kira-kira 200 penyokong Pakatan tidak berganjak.

9.59 am
Di laporkan pergaduhan nyaris berlaku akibat PROVOKASI tersebut. Peluang untuk orang ramai sekitar melihat perangai UMNO UMNO yang datang berkumpulan.
Mereka tidak sedikit pun takut dengan polis polis yang berada di sekitar.


9.57 am
Penyokong UMNO sekarang sedang masih lagi cuba PROVOK YB YB pakatan Rakyat dengan bahasa lucah dan terlalu dekat dengan YB YB. FRU masih berkawal di depan bangunan.
Rakyat sedang memerhati tingkah laku UMNO yang berada di sana.

9.53 am
Polis dan sebuah trak FRU menutup pintu utama bangunan sekretariat kerajaan negeri. Wakil rakyat Pakatan dijangka cuba masuk ke dalam bangunan untuk ke Dewan Undangan Negeri melalui pintu tersebut. - laporan dr malaysiakini

9.50 am
FRU telah mengarahkan perhimpunan bersurai kalau tidak semua mandi.
Fru juga membenarkan Speaker Siva untuk masuk. tapi siva sorang. dan dia keluar semula dan menanti jam tepat pukul 10.00 pagi.

9.47 am
Di laporkan DUN Perak melencong ke Regency Hotel berdekatan SUK. Di sekat oleh kira kira 200 penyokong UMNO yang memekik carut dan macam macam lagi.

9.43 am
Malaysiakini baru start buat laporan terkini dari Perak... klik sini

9.40 am
Wak sekarang berada di sekitar SUK. di sekitar ada antara kakitangan SUK yang turut memerhati dari jauh. Mereka cukup perihatan dan kecewa dengan tindakan MB baru yang menghalang DUN untuk bersidang. Ramai juga yang sokong MB Nizar nampaknya. Antaranya Makcik yang pakai baju kurung hijau ni di sebelah kanan wak. Dia tak perasan tu ... wakakak !!!

9.38 am
DAP's Kula is accompanied by the whole team of PR Aduns and they are now about 60 metres from the entrance to the building. They have been mobbed by reporters.

9.37 am
EXCO dan ADUN PR sudah kelihatan di SUK
laporan dari anilnetto ...

9.34 am
idhamlim .. cinaislam melaporkan,

Semua 28 ADUN PR sekarang bergerak ke Bangunan SUK, tempat dewan akan bersidang pada jam 10 pagi ini.

Kami menjangkakan, kami dapat melaksanakan sidang seperti yang direncanakan

9.33 am
Dari jauh wak lihat ada beberapa orang berkumpul di satu tempat sambil memekik mekik. menurut laporan anilnetto .. ada pertikaman lidah antara penyokong UMNO dan PR. jeritan "kurang ajar !!! kurang ajar !!!"

9.27 am
Ramai yang hadir adalah terdiri dari mereka mereka yang ingin melihat perkembangan. Tiada kelibat penyokong Pakatan Rakyat yang berkumpul. FRU dan SB sedang berwaspada.

Rasanya berkumpul di depan SUK adalah satu tektik untuk kaburi. Sedangkan DUN dan Speaker mungkin berada di tempat lain.

Tak tau .. sedang menanti perkembangan.


terima kasih

malaysiakini

politik banjar!

wak raden notoumno!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...