Wednesday, June 11, 2008

Boikot?

Jangan Beli

jangan Jual

Jangan Iklan

Jangan Layan pun…

next SINAR, jika tidak berubah perangainya…kita akan lancarkan BOIKOT, mereka ada edaran antara 70-80K sahaja, dan kebanyakkan pasarannya ialah pencari berita alternatif. Iaitu “KITA”, sekali kita lancarkan Boikot mungkin tidak bertahan lama, akhbar tu…

Operasinya di Shah Alam, dan saya mohon kepastian adakah SINAR dibayar oleh kerajaan terdahulu dalam bentuk kontrak..sejumlah RM470,000 setahun?

Kebelakangan ini pengisian beritanya seolah-olah utusan juga, jadi kita belum mengambil tindakan untuk memboikot namun, tindakan ini akan bergantung kepada sikap ikhlasnya yang akan ditunjukkan.

Semalam saya ada menegur sikap wartawan SINAR yang tidak merujuk sumber maklumat yang diterima, mereka hanya mengesahkan dari orang yang memberitahu…umpama jika orang itu menyatakan beliau Perdana Menteri, sinar akan bertanya kepada orang yang memberi kenyataan itu, jika orang berkenaan mengatakan ia, SINAR akan siarkannya, tidakkah ini tindakan yang tidak masuk akal, Tanya sipencuri , diakah yang mencuri?, sudah tentu dia tidak mengaku, yang mengesahkan mencuri dalam konteks ini hanya Makhamah.

Saya kesal setelah maklumat diberi manipulasi maklumat masih berlaku seolah olah tidak menghormati maklumat yang kita beri. Saya faham, wartawan tidak akan rasa bersalah (tidak boleh menarik balik tulisannya) tetapi tindakan SINAR mengurangkan kredibiliti akhbar itu sendiri. Akhir akhbar ini hanya akan diisi dengan berita berita sampah, jika dikutipnya berita seluruh pelusuk Selangor dengan hanya siapa yang sanggup buat kenyataan tanpa usul periksa punya atau kebenaran berita itu.

Saya teringat satu hadis tidak silap saya, (maklumlah bukan alim sangat), jika kamu menerima berita dari orang munafik hendaklah disiasat dulu kebenarannya, dengan erti kata lain, juga orang yang tidak mencari kebenaran berita dan maklumat (tanpa usul periksa) juga tergolong dari orang yang menyebar berita palsu atau fitnah. Maka fitnah itu lebih buruk dari dosa orang membunuh.
Saya berpendapat, janganlah sampai SINAR mempunyai sikap sebegini, peganglah pada etika kewartawanan dengan penuh keinsafan bahawa Allah s.w.t mempertanggungjawabkan dengan apa yang anda tulis.

Sekian

Arijan Osman

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...