Tuesday, May 27, 2008

Sekitar DUN Selangor

DUN Selangor Luluskan Peruntukan Tambahan 127 juta.

Dewan Undangan Negeri Selangor hari meluluskan sejumlah RM127,483,000.00 bajet tambahan peruntukan pembangunan bagi tahun 2007. Bajet tambahan ni bertujuan menampung pembayaran pelbagai Jabatan Menteri Besar dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Perbendaharaan, JKR serta sejumlah peruntukan perbendaharaan luar jangka, di bawah Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan (2007) 2008 , semua peringkat.


Peruntukan ini antara lain menampung kekurangan akibat keborosan dan terlebih belanja kerajaan yang lalu pimpinan Khir Toyo. Dengan kelulusan ini pelbagai projek yang dilaksanakan oleh kerajaan yang lalu terutama semasa PRU ke 12 akan dapat dibayar dengan segera.

Selain itu usul perlantikan Ahli-ahli Jawatankuasa Kira-kira Wang Kerajaan negeri Selangor juga telah diluluskan. Usul perlantikan JK Pilihan Khas mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Special select committee and Transperancy - SELCAT) juga diterima sebulat suara tanpa bantahan ahli- ahli Dewan.

Selangor haramkan Islam hadhari

Kerajaan Selangor telah mengarahkan pengharaman sebarang program untuk menyebarkan Islam hadhari, tafsiran agama yang dikembangkan sejak Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menjadi perdana menteri.

Pengerusi jawatankuasa hal ehwal agama negeri Datuk Dr. Hassan Mohamed Ali berkata, semua masjid dan surau diarah tidak lagi dibenarkan mengadakan program yang menyentuh konsep Islam yang diperkenal sejak empat tahun lalu, lapor laman web Utusan Malaysia.

“Kita haramkan Islam hadhari di Selangor ini kerana Islam yang kita amalkan dulu dan hari ini tidak berubah dan sudah cukup.

“Oleh yang demikian, kita mahu sandarkan ajaran Islam sebenar untuk memerintah Selangor ini dan bukannya Islam Hadhari,” beliau dipetik sebagai berkata pada sesi penggulungan sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini.

Memorandum Anti ISA.

Sementara itu, satu kumpulan bertindak anti ISA (GMI) berhimpun diluar DUN Selangor menyampaikan memorandum mendesak pembebasan semua tahanan ISA. Di dalam DUN pula usul tergempar pembebasan tahanan ISA juga dibahaskan.

Dalam kenyataannya, Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid menegaskan bahawa Kerajaan Selangor akan membantu keluarga tahanan ISA kelurag tahan ISA yang terlibat

Persidangan kali ini akan berlarutan hingga lewat malam untuk menyelesaikan pelbagai isu yang berbangkit. ST 7.35 pm

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...